Mediablunders

carmenquint • nov. 11, 2013

Och, we kennen ze allemaal. Die momenten waarop je iets in de media ziet gebeuren waarvan je denkt: ‘Hé, volgens mij was dit niet zo de bedoeling.’ Blunders die zo groot zijn, dat deze nog jaren desbetreffende personen kunnen achtervolgen. Oeps. Maar wat zijn nu de spraakmakendste mediablunders? Wij bij Freem zijn de beroerdste niet en zochten speciaal voor jou de leukste blunders bij elkaar. Geniet (en lach uit)!

Koningsstreken
Koning Willem-Alexander, wat doe je nu? Toen onze koning nog geen koning was, maar een doodnormale huis-tuin-en-keukenprins, probeerde hij in 2009 ook eens indruk te maken tijdens zijn staatsbezoek in Mexico. Onze koning is all about schone energie. Op een conferentie met aanwezigen van de Nederlandse en Mexicaanse olie-industrie, predikte hij dan ook dat er nu echt eens over die schone energie gedacht moest worden, want ‘anders gaan de mogelijkheden in de toekomst verloren. Heel mooi allemaal: toch had Alex beter daarna kunnen stoppen. Maar Alex zou Alex niet zijn als hij niet nog wilde afsluiten met een spectaculair einde. In dit geval deed hij dat door een oud Spaans gezegde in zijn toespraak te stoppen: ‘Camarón que se duerme, se lo lleva al corriente.’ (Voor de niet Spaans-sprekers onder ons, dit betekent: ‘Een garnaal die slaapt, wordt door de stroming meegevoerd.’) Echter veranderde onze prins ‘al corriente’ in ‘a La Chingada.’ Beetje jammer, aangezien nu zijn uitspraak werd: ‘Een garnaal die slaapt, wordt geneukt.’ De volgende keer toch maar even je toespraak door je vrouw laten nakijken.

Slapen op tv
En als we het dan toch over blunders hebben, kunnen onze serieuze journaalpresentatrices er ook wel wat van. We zagen al vaker tv-shots van hen voorbij komen die nog eventjes aan hun truitje trokken, een knoopje van hun blouse openmaakten of met hun vingers nog wat meer volume probeerden te creëren aan hun haar. Niet zo spannend of heel grappig, daar zijn we inmiddels wel aan gewend. Dionne Stax bracht ons echter op een andere manier aan het lachen. In 2012 startte zij haar presentatiecarrière bij NOS op 3 het jongvolwassen journaal op Nederland 3. Sinds juli 2013 kreeg ze de kans om met het ‘grote mensen journaal’ aan de slag te gaan. En dat overdag presenteren valt nogal tegen. Dit bleek dan ook toen zij 28 augustus het zeven uur journaal ’s morgens presenteerde en ‘even’ haar ogen dicht deed bij de reportage over een bosbrand. Wist zij veel dat die reportage niet zo lang duurde als zij slaap nodig had en daardoor haar slapende hoofd al enkele seconden in beeld was, voordat ze doorhad dat ze weer een stuk tekst erover mocht voorlezen. Oeps. Met de woorden ‘Eh pardon’ vervolgde ze haar verhaal weer. Toch vermoeiend, dat presenteren.

Playback
Een muziekinstrument bespelen: iets wat veel mensen zouden willen, maar helaas niet voor iedereen weggelegd is. Zo ook voor Katy Perry. Tijdens een optreden in München trad Katy op met het nummer Big Pimpin. Op een bepaald moment pakte Katy een blokfluit en begon te spelen. En dat deed ze goed! Totdat ze stopte met spelen, en de fluitmuziek vanzelf doorging... Katy werd uitgejoeld door het publiek en gaf met rode koontjes toe dat ze helemaal geen fluit kan spelen. Beetje gênant.
Maar Katy Perry is niet de enige ster die betrapt is op faken. Madonna, Mariah Carey, Whitney Houston en Chris Brown zijn ook beruchte playbackers. Een opvallend, en vooral erg beschamend voorval, is het playbacken van Beyoncé bij de inauguratie van president Obama. Ze zou niet genoeg voorbereid hebben en daarom hebben besloten het Amerikaanse volkslied niet live uit te voeren. Toch is het commentaar hierop vrij mild gebleven. De meeste Amerikanen vonden het niet zo’n probleem, omdat Beyonce ‘toch wel kan zingen’. Nou B, als je zo goed kan zingen, waarom doe je het dan niet?
Er is een andere lip syncer die een nog grotere blunder beging. De slechtste playbacker is toch echt Ashley Simpson. In 2004 trad zij op bij Saturday Night Live. Toen haar band begon te spelen, hoorde je Ashley zingen, maar zij zelf deed nog helemaal niks. De mensen van de techniek hadden het verkeerde bandje opgezet, waardoor Ashley en haar band een ander nummer speelden. Simpson stond met haar mond vol tanden, en besloot daarom maar een soort klompendansje te doen. Dit maakte het hele voorval alleen nog maar meer gênant!

Twitter
Twitter lijkt een grote aantrekkingskracht te hebben voor blunders: Sterren denken even niet goed na en gooien er zo een domme tweet uit. Eentje hiervan is Charlie Sheen. Hij wilde graag (om welke reden dan ook?) een telefoontje van Justin Bieber krijgen. Dus dacht Charlie: weet je wat, ik stuur Justin gewoon even een tweet met mijn nummer er in. Waar Sheen blijkbaar niet op gerekend had, was dat duizenden fans zijn berichtje gingen retweeten, en hem gingen bellen en sms’en. Binnen enkele minuten had hij 1,800 smsjes ontvangen en honderden telefoontjes. Zijn telefoon kon deze populariteit niet aan en gaf het ter plekke op.
Een andere ster die niet altijd even slimme tweets stuurt is Chris Brown. Na een bezoek aan een filiaal van de Amerikaanse keten Wallmart plaatste hij een boze tweet, waarin hij zich beklaagde over het feit dat de winkel zijn cd niet had. De winkel zou volgens hem de cd niet in de schappen willen. Dit was niet zo’n slimme actie van Chris, aangezien hij ‘vergeten’ was even aan het winkelpersoneel te vragen waarom zijn cd niet te koop was. Als hij dit wel had gedaan, had hij kunnen weten dat zijn cd totaal uitverkocht was. Een excuus was hier zeker wel op zijn plaats!

Bron beeld: Pixabay.

Het overwinnen van faalangst
door carmenquint 25 feb., 2022
Eerste hulp bij faalangst! Tips om je faalangst te overwinnen, lees je hier.
Vrouw staat blij voor de Vrije Universiteit van Brussel
door carmenquint 24 nov., 2021
Tijdens je studieperiode heb je er vast en zeker al eens van gehoord: een stage of minor in het buitenland volgen. Hoewel het wellicht heel eng kan lijken, ga ervoor als dat kan! Het is namelijk een fantastische ervaring. Je moet er wel het een en ander voor regelen. In deze blog lees je meer over de voorbereidingen van een buitenlandse stage of minor.
Man die verward naar zijn handleiding kijkt.
door carmenquint 09 okt., 2021
Netwerken. You love it or you hate it. Echter is het helemaal niet zo eng. Lees hier hoe jij een ster wordt in netwerken.
Vrouw vraagt zich af hoe ze productiever wordt
door carmenquint 15 sep., 2021
Soms heb je van die dagen dat er allerlei last minute taken langs je oren vliegen. Het kan dan zomaar gebeuren dat je hoofd helemaal vol raakt van al dat takengeweld. Hoe kun je er voor zorgen dat je toch productief blijft? Hier zijn vijf tools waar ik bij zweer om weer even rust in je hoofd te krijgen om je to do lijstje op orde te krijgen.
Boek GRIP Rick Pastoor
door carmenquint 24 mei, 2021
Slimmer werken, dat willen we allemaal wel. Dat dacht Rick Pastoor, binnenbaas van Blendle, ook. In dit boek beschrijft hij zijn persoonlijke aanpak waarmee hij rust en richting aanbrengt in zijn werkweek. En die aanpak is nog verrassend praktisch ook. Waar het op neerkomt? Door je mailbox, takenlijst en agenda slimmer te gebruiken heb jij meer ruimte in je hoofd om al je levensdromen uit te voeren. Is het echt zo simpel? Lees hieronder mijn recensie.
door carmenquint 17 jun., 2020
8 juni 2020 – De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en FNV Young & United lanceren vandaag een online raadpleging onder alle studenten over de toekomst van het leenstelsel. In de raadpleging wordt studenten gevraagd wat zij als alternatief systeem van studiefinanciering willen. De bonden roepen alle studenten op om hun mening te geven. Op de Dag van het Alternatief (26 juni a.s.) zullen de uitkomsten gepresenteerd worden aan de politiek. Vorig jaar al werd duidelijk dat een meerderheid van de Tweede Kamer het huidige leenstelsel niet meer steunt. De vraag is echter hoe het alternatief eruit komt te zien. Bas van Weegberg, voorzitter FNV Young & United: “Tot nu toe wordt alleen maar óver studenten gesproken. Met deze raadpleging geven wij studenten de kans om te vertellen wat zij zelf een goed alternatief voor het leenstelsel vinden.” Om studenten optimaal inspraak te geven, wordt bij vrijwel alle stellingen informatie aangeboden om tot een weloverwogen besluit te kunnen komen, bijvoorbeeld hoeveel studenten daadwerkelijk lenen, hoeveel een kamer kost en wat voor veranderingen merkbaar zijn sinds de invoering van het leenstelsel. De kern van de raadpleging bestaat uit 21 dilemma’s, je antwoorden hierop wijzen ze in de richting van een oplossing voor het leenstelsel. Studenten worden bevraagd op thema’s als schuld, welzijn, functie van onderwijs, toekomst en zelfstandigheid. Het platform is vormgegeven in samenwerking met KiesKompas, die haar software voor de raadpleging ter beschikking stelt. Met hen, meerdere hoogleraren en een panel van studenten is een zorgvuldige controle uitgevoerd om de neutraliteit van de raadpleging te waarborgen, zodat studenten daadwerkelijk zelf richting kunnen bepalen. Na het invullen van de stellingen krijgen deelnemers de kans om aan te geven wat voor hen de randvoorwaarden zijn van een nieuw studiefinancieringssysteem. De bonden roepen studenten op om massaal gebruik te maken van de mogelijkheid om input te geven. Alex Tess Rutten, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb): “Of je nu vóór of tegen het leenstelsel bent, zorg dat je je uitspreekt. Ook als je niet het gevoel hebt dat je al voldoende weet over het leenstelsel en de basisbeurs: we hebben ervoor gezorgd dat er veel achtergrondinformatie beschikbaar is op het platform, zodat je je vooraf kunt laten informeren. We zijn op zoek naar een oplossing die draagvlak heeft onder studerend Nederland.” De uitkomst van de raadpleging, inclusief uitwerkingen van mogelijke oplossingsrichtingen, wordt op 26 juni tijdens de Dag van het Alternatief gepresenteerd aan politici van alle politieke partijen. Deze presentatie is ook online te volgen. Meer informatie over de presentatie van de resultaten wordt verstuurd aan alle deelnemers van de raadpleging, en bekend gemaakt via de campagnewebsite, www.nietmijnschuld.nl. #NietMijnSchuld De raadpleging wordt georganiseerd in het kader van de lopende campagne #NietMijnSchuld. Afgelopen maanden hebben tienduizenden studenten zich in deze campagne uitgesproken tegen het leenstelsel. Zo’n 36.000 studenten tekenden de petitie van #NietMijnSchuld die oproept tot afschaffing van het leenstelsel. Via deze raadpleging vragen de LSVb en FNV Young & United studenten wat studenten wél willen. De raadpleging is in te vullen via raadpleging.nietmijnschuld.nl. Op de pagina van de raadpleging is ook een verantwoording te vinden van de gehanteerde methodiek en de gepresenteerde cijfers.
structuurjunkie planner
door carmenquint 19 mei, 2020
Je wilt zoveel doen, maar hebt nergens écht tijd voor. Je voelt je onrustig en gehaast omdat 's avonds je takenlijstje nog niet af is. Ik besloot er gelijk wat aan te doen en schafte de plantraining met gratis planner van Structuurjunkie aan.
radio on air
door carmenquint 15 mei, 2020
Ik was twee keer te horen op Radio 1 over de banenmarkt en inkomensverlies tijdens de coronacrisis onder studenten en net afgestudeerden.
meisje zit op bed met mok in de hand
door carmenquint 08 mei, 2020
Door corona zitten we al een tijd thuis. Ik gebruikte deze tijd om meer te reflecteren op hoe ik in elkaar zit. Dit zijn de vijf dingen die ik heb geleerd over mijzelf.
meisje die krant leest op zoek naar vacatures
door carmenquint 28 apr., 2020
Een sollicitatiegesprek scoren is nog niet zo makkelijk. Nu ik zelf als verse starter de arbeidsmarkt op kom tijdens deze coronacrisis, merk ik hoe belangrijk het is jezelf te laten zien. Daarom vandaag tips die helpen om dat ene sollicitatiegesprek te scoren.
Ik wil meer lezen!
Share by: