Huren bij de SSHN: Centraal & goedkoop

carmenquint • jan. 26, 2015

Kies je voor een gang, een zelfstandig appartement of een dispuutshuis? Vier studenten vertellen over hun SSHN-woning.

RUDOLF PUTZ (21) STUDENT INTERNATIONAL ECONOMICS AND BUSINESS. WOONT IN HET DISPUUTSHUIS VAN OLIFANT
“Voordeel van wonen in een SSHN-complex is dat alles goed geregeld is. Als er iets stuk gaat, wordt het snel gemaakt. Daarnaast vind ik de huur van 260 euro per maand heel redelijk, vooral als je bedenkt dat je zo dichtbij het centrum woont en een kamer hebt van achttien vierkante meter. Ik woon hier graag. Ik kan naar de stad lopen en de sociëteit van Carolus Magnus ligt bijna om de hoek. Mijn kamer gebruik ik puur om te slapen en om te studeren. Ik woon namelijk in een gezellig huis en meestal zitten we met z’n allen in een van de kamers van de andere huisgenoten. Bij de ene huisgenoot zitten we als we met een groep zijn omdat hij de enige is met een bank die groot genoeg is. De andere huisgenoot is populair vanwege zijn grote televisie en weer een ander is gewoon altijd thuis. Naast mijn negen huisgenoten, woont hier ook Lulleaux, de hond. We hebben haar nu zo’n 2,5 jaar. We zorgen samen voor haar en in de vakanties gaat ze met een van ons mee naar de ouders. Ze hoort er helemaal bij. Ze heeft zelfs haar eigen dispuutsdas. Heel netjes is het hier niet. De complexbeheerder komt regelmatig langs om het huis te checken. Dat het hier dan zo vies is, zint hem niet. Om de zoveel tijd maken we met z’n allen alles schoon. Niet heel regelmatig, eerder maandelijks dan wekelijks. Maar dan doen we het wel echt goed."

BENSU ARICAN (21), ERASMUS­STUDENT, VOLGT EEN MINOR FILOSOFIE EN WOONT OP HOOGEVELDT
“Voordat ik naar Nijmegen kwam, vroeg ik informatie op over de woongelegenheden. Mijn keuze viel al snel op Hoogeveldt. Vooral omdat er meerdere Erasmusstudenten wonen. Het is de ideale plek om te wonen, zo tussen de universiteit en de stad in. Het beste aan deze kamer is eigenlijk mijn privacy. In het studentenhuis in Turkije – daar kom ik vandaan – had ik geen slot op mijn deur. Iedereen kon altijd binnenlopen. Hier draai ik gewoon de deur dicht als ik geen behoefte heb aan gezelschap. Mijn kamer is voor mijn gevoel erg leeg. Dit komt doordat ik hem via onderverhuur heb gekregen. De comfortabele en multifunctionele sofa is wel super fijn. En het uitzicht op al het groen. Dat heb ik thuis niet. Ik zou hier best langer willen blijven, verveel me nog lang niet. Ik weet ook niet of dat snel gaat gebeuren: er is hier genoeg te doen. Het gekste aan deze stad vind ik dat iedereen zijn eigen fiets heeft. Dat ben ik echt niet gewend. Om me thuis te voelen, eet ik veel yoghurt. Echt, wij Turken eten dat overal bij. Over de spaghetti of in combinatie met gezouten champignons."

PAULINE SLUYPERS (19), STUDEERT COMMUNICATIE­WETENSCHAP EN WOONT OP GALGENVELD.
“Voordat ik naar Galgenveld verhuisde, woonde ik in een studentenhuis met acht anderen. We zaten met z’n drieën op een gang. Een huisgenoot poetste nooit en hielp ook niet mee opruimen. De keuken en de badkamer waren altijd smerig. Dat verpestte het woongenot echt voor mij. Om die reden verhuisde ik naar Galgenveld. Nu heb ik mijn eigen badkamer en daarnaast nog een aparte slaapkamer en woonkamer. De keuken moet ik nog wel delen, maar dat vind ik geen probleem. Iedereen houdt zich netjes aan het schoonmaakrooster. In mijn vorige kamer van elf vierkante meter had ik weinig ruimte voor mijn spullen. Hier kan ik met gemak mijn tweepersoonsbed en een fijne, blauwe bank kwijt.  Ik voel me hier echt thuis. Ik heb nog niet heel veel foto’s opgehangen, maar ik heb al zo’n groot frame gekocht waar vieren-twintig foto’s in kunnen. Dat moet ik alleen nog even ophalen bij mijn ouders. Het grappigste dat ik tot nu toe heb meegemaakt, is dat mijn commissieleden zich vergisten in de deur naar de lift: ze liepen vol overtuiging bij een ganggenoot naar binnen”

JORIS AARTS (21), STUDENT GENEESKUNDE, WOONT SAMEN MET ZIJN VRIENDIN IN COMPLEX LEEUWENSTEIN
“Je merkt dat dit ooit een bejaardenhuis was. We hebben een aangepaste wc. Het bevat een schoonmaakmechanisme, zodat je niet je billen hoeft af te vegen. Daar maken we geen gebruik van, zo fijn is dat niet. Ik woon hier nu een half jaar met mijn vriendin, zes parkieten, een baardagaam, een schildpad, twee luipaardgekko’s, een kameleon, een wurgslang en drie soorten wandelende takken. We waren een paar maanden op zoek naar een betaalbaar appartement en toen zagen we dat deze appartementen in Leeuwenstein vrij kwamen. De helft van de woningen is bedoeld voor eerstejaars. Ik had daarom verwacht dat er veel geluidsoverlast zou zijn, maar dat is me reuze meegevallen. Ook de afstand naar het centrum en de universiteit is niet zo ver als ik dacht. Het enige nadeel van de woning vind ik dat er geen afzuigkap is . We moeten het doen met de centrale afzuiging, maar daar red je het niet mee. Dus koken we heel simpel of zetten we eerst alle deuren en ramen open. Er is een gezamenlijke keuken, daarvan worden alleen de ovens gebruikt. Soms gaan mensen in de gang daar samen eten. Dan spreken ze af via de groepsapp. Daar heb ik geen behoefte  aan, de tijd van samen eten heb ik gehad toen ik nog in een studentenhuis woonde.”

Bron beeld: Pixabay.
Het overwinnen van faalangst
door carmenquint 25 feb., 2022
Eerste hulp bij faalangst! Tips om je faalangst te overwinnen, lees je hier.
Vrouw staat blij voor de Vrije Universiteit van Brussel
door carmenquint 24 nov., 2021
Tijdens je studieperiode heb je er vast en zeker al eens van gehoord: een stage of minor in het buitenland volgen. Hoewel het wellicht heel eng kan lijken, ga ervoor als dat kan! Het is namelijk een fantastische ervaring. Je moet er wel het een en ander voor regelen. In deze blog lees je meer over de voorbereidingen van een buitenlandse stage of minor.
Man die verward naar zijn handleiding kijkt.
door carmenquint 09 okt., 2021
Netwerken. You love it or you hate it. Echter is het helemaal niet zo eng. Lees hier hoe jij een ster wordt in netwerken.
Vrouw vraagt zich af hoe ze productiever wordt
door carmenquint 15 sep., 2021
Soms heb je van die dagen dat er allerlei last minute taken langs je oren vliegen. Het kan dan zomaar gebeuren dat je hoofd helemaal vol raakt van al dat takengeweld. Hoe kun je er voor zorgen dat je toch productief blijft? Hier zijn vijf tools waar ik bij zweer om weer even rust in je hoofd te krijgen om je to do lijstje op orde te krijgen.
Boek GRIP Rick Pastoor
door carmenquint 24 mei, 2021
Slimmer werken, dat willen we allemaal wel. Dat dacht Rick Pastoor, binnenbaas van Blendle, ook. In dit boek beschrijft hij zijn persoonlijke aanpak waarmee hij rust en richting aanbrengt in zijn werkweek. En die aanpak is nog verrassend praktisch ook. Waar het op neerkomt? Door je mailbox, takenlijst en agenda slimmer te gebruiken heb jij meer ruimte in je hoofd om al je levensdromen uit te voeren. Is het echt zo simpel? Lees hieronder mijn recensie.
door carmenquint 17 jun., 2020
8 juni 2020 – De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en FNV Young & United lanceren vandaag een online raadpleging onder alle studenten over de toekomst van het leenstelsel. In de raadpleging wordt studenten gevraagd wat zij als alternatief systeem van studiefinanciering willen. De bonden roepen alle studenten op om hun mening te geven. Op de Dag van het Alternatief (26 juni a.s.) zullen de uitkomsten gepresenteerd worden aan de politiek. Vorig jaar al werd duidelijk dat een meerderheid van de Tweede Kamer het huidige leenstelsel niet meer steunt. De vraag is echter hoe het alternatief eruit komt te zien. Bas van Weegberg, voorzitter FNV Young & United: “Tot nu toe wordt alleen maar óver studenten gesproken. Met deze raadpleging geven wij studenten de kans om te vertellen wat zij zelf een goed alternatief voor het leenstelsel vinden.” Om studenten optimaal inspraak te geven, wordt bij vrijwel alle stellingen informatie aangeboden om tot een weloverwogen besluit te kunnen komen, bijvoorbeeld hoeveel studenten daadwerkelijk lenen, hoeveel een kamer kost en wat voor veranderingen merkbaar zijn sinds de invoering van het leenstelsel. De kern van de raadpleging bestaat uit 21 dilemma’s, je antwoorden hierop wijzen ze in de richting van een oplossing voor het leenstelsel. Studenten worden bevraagd op thema’s als schuld, welzijn, functie van onderwijs, toekomst en zelfstandigheid. Het platform is vormgegeven in samenwerking met KiesKompas, die haar software voor de raadpleging ter beschikking stelt. Met hen, meerdere hoogleraren en een panel van studenten is een zorgvuldige controle uitgevoerd om de neutraliteit van de raadpleging te waarborgen, zodat studenten daadwerkelijk zelf richting kunnen bepalen. Na het invullen van de stellingen krijgen deelnemers de kans om aan te geven wat voor hen de randvoorwaarden zijn van een nieuw studiefinancieringssysteem. De bonden roepen studenten op om massaal gebruik te maken van de mogelijkheid om input te geven. Alex Tess Rutten, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb): “Of je nu vóór of tegen het leenstelsel bent, zorg dat je je uitspreekt. Ook als je niet het gevoel hebt dat je al voldoende weet over het leenstelsel en de basisbeurs: we hebben ervoor gezorgd dat er veel achtergrondinformatie beschikbaar is op het platform, zodat je je vooraf kunt laten informeren. We zijn op zoek naar een oplossing die draagvlak heeft onder studerend Nederland.” De uitkomst van de raadpleging, inclusief uitwerkingen van mogelijke oplossingsrichtingen, wordt op 26 juni tijdens de Dag van het Alternatief gepresenteerd aan politici van alle politieke partijen. Deze presentatie is ook online te volgen. Meer informatie over de presentatie van de resultaten wordt verstuurd aan alle deelnemers van de raadpleging, en bekend gemaakt via de campagnewebsite, www.nietmijnschuld.nl. #NietMijnSchuld De raadpleging wordt georganiseerd in het kader van de lopende campagne #NietMijnSchuld. Afgelopen maanden hebben tienduizenden studenten zich in deze campagne uitgesproken tegen het leenstelsel. Zo’n 36.000 studenten tekenden de petitie van #NietMijnSchuld die oproept tot afschaffing van het leenstelsel. Via deze raadpleging vragen de LSVb en FNV Young & United studenten wat studenten wél willen. De raadpleging is in te vullen via raadpleging.nietmijnschuld.nl. Op de pagina van de raadpleging is ook een verantwoording te vinden van de gehanteerde methodiek en de gepresenteerde cijfers.
structuurjunkie planner
door carmenquint 19 mei, 2020
Je wilt zoveel doen, maar hebt nergens écht tijd voor. Je voelt je onrustig en gehaast omdat 's avonds je takenlijstje nog niet af is. Ik besloot er gelijk wat aan te doen en schafte de plantraining met gratis planner van Structuurjunkie aan.
radio on air
door carmenquint 15 mei, 2020
Ik was twee keer te horen op Radio 1 over de banenmarkt en inkomensverlies tijdens de coronacrisis onder studenten en net afgestudeerden.
meisje zit op bed met mok in de hand
door carmenquint 08 mei, 2020
Door corona zitten we al een tijd thuis. Ik gebruikte deze tijd om meer te reflecteren op hoe ik in elkaar zit. Dit zijn de vijf dingen die ik heb geleerd over mijzelf.
meisje die krant leest op zoek naar vacatures
door carmenquint 28 apr., 2020
Een sollicitatiegesprek scoren is nog niet zo makkelijk. Nu ik zelf als verse starter de arbeidsmarkt op kom tijdens deze coronacrisis, merk ik hoe belangrijk het is jezelf te laten zien. Daarom vandaag tips die helpen om dat ene sollicitatiegesprek te scoren.
Ik wil meer lezen!
Share by: