Geschiedenislesjes en vreemde tradities

carmenquint • jan. 14, 2014

Elk jaar op 14 februari is het weer raak: Valentijnsdag. De dag waarop geliefden elkaar extra in de watten leggen met chocolade, lingeriesetjes en andere cadeautjes, en waarop singles een vrijbrief hebben om hun gevoel weg te eten. Jottum. Maar waar komt deze feestdag nou eigenlijk vandaan, en wordt het overal hetzelfde gevierd? Here are the facts.

We kennen deze feestdag allemaal, maar toch weten we er bar weinig over. Daarom even een kort geschiedenislesje over Valentijnsdag. Veertien februari werd rond het jaar 500 na Christus werd uitgeroepen tot de dag van de heilige Valentijn. Het gold als de dag waarop twee heiligen met dezelfde naam in de derde eeuw gedood waren wegens hun geloof. De ene Valentinus was een priester uit Rome, de andere bisschop van Terni. Er is echter nogal wat onzekerheid of deze twee mannen niet een en dezelfde heilige zouden zijn. In het midden van de twintigste eeuw kwam een nieuwe legende naar voren, waarschijnlijk bedacht uit de bloemenbranche, en met als doel om alle onrust over het verhaal weg te werken. Deze legende wordt ‘de oude legende van broeder Valentijn’ genoemd en gaat er van uit dat in de Middeleeuwen deze monnik in een Italiaans klooster bloemen kweekte. Hij liet jonge stellen in het geheim trouwen en schonk hen daarna zijn ‘geluksbloemen’. Een echte goedzak was deze meneer Valentijn dus.
Maar Valentijnsdag was niet altijd zo’n commercieel gedoe als het nu is. Deze ontwikkeling is, net als veel andere veranderingen in de 19e eeuw, te wijten aan de industrialisering. Hierdoor werd het massaal produceren van kaarten goedkoper, waardoor het versturen van een kaartje voor bijna iedereen betaalbaar werd, en de commercie rond Valentijnsdag toenam. Na verloop van tijd werden er niet alleen meer kaarten geproduceerd, maar werden er ook veel meer bloemen, chocola, en sierraden verkocht voor de feestdag!
Valentijnsdag is bij uitstrek dé dag om degene waar je een oogje op hebt te laten weten hoe je je voelt. Dit is zo omdat op 14 februari met uitstrek hét moment is om romantisch te zijn, maar dat is niet de enige reden. De drempel wordt enorm verlaagd doordat je dan ook anoniem iemand je liefde kan betuigen! Deze gewoonte stamt ook af uit het verleden. Tijdens het Victoriaanse tijdperk was men nogal strikt op kuisheid. Iemand openbaar de liefde verklaren is dan natuurlijk een enorme no-go. Om niet veroordeeld te worden, werden de kaartjes dus anoniem verstuurd.
In Groot Brittannië wordt Valentijnsdag al heel lang en uitgebreid gevierd. De tradities gaan terug naar de middeleeuwen, vanaf wanneer Valentijnsdag populair begon te worden bij de Britten. Vroeger stonden de ongetrouwde vrouwen in Engeland voor zonsopgang op, en gingen voor hun raam staan wachten tot er een man voorbij kwam. Men geloofde dat de eerste man die zij op Valentijnsdag zagen, of iemand die op deze man leek, binnen jaar nog met hen zou trouwen. Tegenwoordig zijn de Britse vrouwen gelukkig niet zo wanhopig meer als toen. De mannen zijn nu juist degene die hard hun best doen! Het is voor de gentlemen dus ook niet ongewoon om in plaats van een kaartje te sturen, een persoonlijk berichtje in de krant te laten plaatsen. Dat is wel heel iets anders dan de kuise regels van een paar eeuwen geleden!

Ook ons communistisch land China viert Valentijnsdag. (Ja, dat mag wel!) Officieel wordt Valentijnsdag daar ‘het feest van de dubbele zevens’ genoemd. Dit komt vooral omdat het gevierd wordt op de zevende dag van de zevende maand van de Chinese maankalender. En omdat een maankalender elf dagen korter is, dan de zonnekalender die bijvoorbeeld in Nederland gebruikt wordt, valt deze feestdag elk jaar op een andere datum. China zou trouwens China niet zijn als haar special day niet gebaseerd was op een legende. Ben je er klaar voor? Het verhaal gaat te ronde dat Altair, de sterfelijke koeherder en Vega, de goddelijke weefster, ooit geliefden waren. Ze veranderden echter in sterren (oeps) en werden van elkaar gescheiden door de Melkweg. Godzijdank waren daar eksters. Deze hadden namelijk medelijden met het verliefde paar en vormden met alle eksters op aarde een tijdelijke brug op de zevende dag van de zevende maand, zodat de twee één dag per jaar toch samen konden zijn. Ahw. De tradities die op de Chinese Valentijnsdag uitgevoerd worden, houden o.a. borduurwedstrijden, weven en het bewerken van meloenen in. Ook proberen jonge vrouwen een naald op het watervlak te leggen. Als deze niet zinkt, is dit het teken dat de vrouw volwassen is en een partner mag kiezen. Joehoe. Veder bezoeken geliefden en vrijgezellen de Temple of the Matchmaker voor liefde en geluk in hun toekomstige huwelijk of om geluk in de liefde te nog mogen ontvangen. Toch heeft de commercie ook invloed op Valentijnsdag. Zo wordt in China nu ook op veertien februari Valentijnsdag gevierd.  En omdat twee keer per jaar huiselijke tradities not done is, worden er op de veertiende zoenwedstrijden georganiseerd in Shanghai. Verder zijn de gevangenisbewakers dan ook nog eens echte helden: zo mogen  in de provincie Henan vrouwen en vriendinnen op deze speciale dag hun vriend of man een half uur in de nor bezoeken. (Bezoek in de gevangenis is normaliter niet toegestaan.)

Ben je als man zijnde ziek om je vriendin of vrouw cadeautjes te geven omdat dat nu eenmaal commercieel gezien moet? Dan heb ik een tip voor je: verhuis naar Japan. Ja, echt. Vergeet even dat Oranje niet verder kwam dan een gelijkspel tijdens de oefenwedstrijd in november. (Voor diegenen die het nog niet door hadden, ik heb het over voetbal.) Vergeten? Mooi. Nu komt het leukste gedeelte: op Valentijnsdag word jij, als man, getrakteerd. Hoera! Wat je verwachten kunt? Chocolade. Heel veel chocolade. Hoe dit komt? Eigenlijk heel simpel: chocoladefabrieken startten een marketingcampagne, Japanse vrouwen werden gestimuleerd en pasten het gezegde ‘de liefde van de man gaat door de maag’ wel heel letterlijk toe. Ben je nu in Japan en heb je geen vriendin of vrouw? Niet getreurd: elke man wordt beloond met een reepje. Of je nu een broer, collega, baas, broer, vader, opa of een ander mannelijk figuur in iemands leven beoefent; je krijgt je calorieën wel binnen. Het soort chocolade verschilt wel: geliefden krijgen een exclusiever stukje waar vaak nog een sieraad of kledingstuk bij gegeven wordt. Dit wordt ‘honmei-choco’ genoemd (chocolade voor de vermoedelijke winnaar). ‘Giri’-chocolade is verplichtings-chocolade en wordt aan alle andere mannen gegeven. Toch ontkom je niet helemaal aan cadeaus geven: op veertien maart is het namelijk ‘Witte Dag’ in Japan. Op die dag moeten mannen hun vrouwen verrassen met een presentje. Voor die tijd dan maar weer terug verhuizen naar Nederland?

Beeld: Pixabay.
Het overwinnen van faalangst
door carmenquint 25 feb., 2022
Eerste hulp bij faalangst! Tips om je faalangst te overwinnen, lees je hier.
Vrouw staat blij voor de Vrije Universiteit van Brussel
door carmenquint 24 nov., 2021
Tijdens je studieperiode heb je er vast en zeker al eens van gehoord: een stage of minor in het buitenland volgen. Hoewel het wellicht heel eng kan lijken, ga ervoor als dat kan! Het is namelijk een fantastische ervaring. Je moet er wel het een en ander voor regelen. In deze blog lees je meer over de voorbereidingen van een buitenlandse stage of minor.
Man die verward naar zijn handleiding kijkt.
door carmenquint 09 okt., 2021
Netwerken. You love it or you hate it. Echter is het helemaal niet zo eng. Lees hier hoe jij een ster wordt in netwerken.
Vrouw vraagt zich af hoe ze productiever wordt
door carmenquint 15 sep., 2021
Soms heb je van die dagen dat er allerlei last minute taken langs je oren vliegen. Het kan dan zomaar gebeuren dat je hoofd helemaal vol raakt van al dat takengeweld. Hoe kun je er voor zorgen dat je toch productief blijft? Hier zijn vijf tools waar ik bij zweer om weer even rust in je hoofd te krijgen om je to do lijstje op orde te krijgen.
Boek GRIP Rick Pastoor
door carmenquint 24 mei, 2021
Slimmer werken, dat willen we allemaal wel. Dat dacht Rick Pastoor, binnenbaas van Blendle, ook. In dit boek beschrijft hij zijn persoonlijke aanpak waarmee hij rust en richting aanbrengt in zijn werkweek. En die aanpak is nog verrassend praktisch ook. Waar het op neerkomt? Door je mailbox, takenlijst en agenda slimmer te gebruiken heb jij meer ruimte in je hoofd om al je levensdromen uit te voeren. Is het echt zo simpel? Lees hieronder mijn recensie.
door carmenquint 17 jun., 2020
8 juni 2020 – De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en FNV Young & United lanceren vandaag een online raadpleging onder alle studenten over de toekomst van het leenstelsel. In de raadpleging wordt studenten gevraagd wat zij als alternatief systeem van studiefinanciering willen. De bonden roepen alle studenten op om hun mening te geven. Op de Dag van het Alternatief (26 juni a.s.) zullen de uitkomsten gepresenteerd worden aan de politiek. Vorig jaar al werd duidelijk dat een meerderheid van de Tweede Kamer het huidige leenstelsel niet meer steunt. De vraag is echter hoe het alternatief eruit komt te zien. Bas van Weegberg, voorzitter FNV Young & United: “Tot nu toe wordt alleen maar óver studenten gesproken. Met deze raadpleging geven wij studenten de kans om te vertellen wat zij zelf een goed alternatief voor het leenstelsel vinden.” Om studenten optimaal inspraak te geven, wordt bij vrijwel alle stellingen informatie aangeboden om tot een weloverwogen besluit te kunnen komen, bijvoorbeeld hoeveel studenten daadwerkelijk lenen, hoeveel een kamer kost en wat voor veranderingen merkbaar zijn sinds de invoering van het leenstelsel. De kern van de raadpleging bestaat uit 21 dilemma’s, je antwoorden hierop wijzen ze in de richting van een oplossing voor het leenstelsel. Studenten worden bevraagd op thema’s als schuld, welzijn, functie van onderwijs, toekomst en zelfstandigheid. Het platform is vormgegeven in samenwerking met KiesKompas, die haar software voor de raadpleging ter beschikking stelt. Met hen, meerdere hoogleraren en een panel van studenten is een zorgvuldige controle uitgevoerd om de neutraliteit van de raadpleging te waarborgen, zodat studenten daadwerkelijk zelf richting kunnen bepalen. Na het invullen van de stellingen krijgen deelnemers de kans om aan te geven wat voor hen de randvoorwaarden zijn van een nieuw studiefinancieringssysteem. De bonden roepen studenten op om massaal gebruik te maken van de mogelijkheid om input te geven. Alex Tess Rutten, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb): “Of je nu vóór of tegen het leenstelsel bent, zorg dat je je uitspreekt. Ook als je niet het gevoel hebt dat je al voldoende weet over het leenstelsel en de basisbeurs: we hebben ervoor gezorgd dat er veel achtergrondinformatie beschikbaar is op het platform, zodat je je vooraf kunt laten informeren. We zijn op zoek naar een oplossing die draagvlak heeft onder studerend Nederland.” De uitkomst van de raadpleging, inclusief uitwerkingen van mogelijke oplossingsrichtingen, wordt op 26 juni tijdens de Dag van het Alternatief gepresenteerd aan politici van alle politieke partijen. Deze presentatie is ook online te volgen. Meer informatie over de presentatie van de resultaten wordt verstuurd aan alle deelnemers van de raadpleging, en bekend gemaakt via de campagnewebsite, www.nietmijnschuld.nl. #NietMijnSchuld De raadpleging wordt georganiseerd in het kader van de lopende campagne #NietMijnSchuld. Afgelopen maanden hebben tienduizenden studenten zich in deze campagne uitgesproken tegen het leenstelsel. Zo’n 36.000 studenten tekenden de petitie van #NietMijnSchuld die oproept tot afschaffing van het leenstelsel. Via deze raadpleging vragen de LSVb en FNV Young & United studenten wat studenten wél willen. De raadpleging is in te vullen via raadpleging.nietmijnschuld.nl. Op de pagina van de raadpleging is ook een verantwoording te vinden van de gehanteerde methodiek en de gepresenteerde cijfers.
structuurjunkie planner
door carmenquint 19 mei, 2020
Je wilt zoveel doen, maar hebt nergens écht tijd voor. Je voelt je onrustig en gehaast omdat 's avonds je takenlijstje nog niet af is. Ik besloot er gelijk wat aan te doen en schafte de plantraining met gratis planner van Structuurjunkie aan.
radio on air
door carmenquint 15 mei, 2020
Ik was twee keer te horen op Radio 1 over de banenmarkt en inkomensverlies tijdens de coronacrisis onder studenten en net afgestudeerden.
meisje zit op bed met mok in de hand
door carmenquint 08 mei, 2020
Door corona zitten we al een tijd thuis. Ik gebruikte deze tijd om meer te reflecteren op hoe ik in elkaar zit. Dit zijn de vijf dingen die ik heb geleerd over mijzelf.
meisje die krant leest op zoek naar vacatures
door carmenquint 28 apr., 2020
Een sollicitatiegesprek scoren is nog niet zo makkelijk. Nu ik zelf als verse starter de arbeidsmarkt op kom tijdens deze coronacrisis, merk ik hoe belangrijk het is jezelf te laten zien. Daarom vandaag tips die helpen om dat ene sollicitatiegesprek te scoren.
Ik wil meer lezen!
Share by: