Freem goes sporty

carmenquint • mei 09, 2014

Hoera! De zomervakantie staat alweer bijna voor de deur. Voordat we juichend de leerboeken van ons bureau gooien en languit op het strand gaan liggen, moeten we allemaal nog even flink aan ons figuur werken om de overtollige biervetjes er in rap tempo af te sporten. Dat kan heel eenvoudig, naast de campus vind je namelijk het Universitair Sportcentrum. Wij bij Freem vinden het dan ook hoog tijd ons in te schrijven voor enkele buitensportuurtjes.  Fanatiek trekken we onze sportpakkies uit de kast om ons in het zweet te werken. Dat bespaart jullie tevens het nodige voorwerk om vlug jouw ideale buitensport te ontdekken. You’re welcome.
Tekst: Ismae van Gils, Babs Bingen en Carmen Quint

Sportprofiel Carmen:
Sportte vroeger drie tot vier keer per week, maar leeft nu het stereotype studentenleven waarin een uur zwemmen per week al het achtste wereldwonder is.

Sportprofiel Ismae:

Kan bijna haar slaapmatje meenemen naar het sportcentrum want ze is daar zo’n drie tot vier keer per week te vinden, het liefst op de spinningfiets.

Klimmen
Speciaal voor Freem besloot ik (Carmen) een uur te gaan klimmen. Niet mijn meest favoriete sport op het lijstje. Dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat de laatste keer dat ik klom, ik geen kant meer op kon, terwijl ik aan een bergtop in de Alpen hing. Maar dat is een ander verhaal. Terug naar de cursus klimmuur. Na een sessie veiligheidsinstructies en het aandoen van de meest sexy luier van touwen en andere bevestigingsdingen, kunnen we beginnen. Nou ja beginnen. Ik laat eerst mijn klimmuurmaatje voorgaan, terwijl ik zijn veiligheidstouw vast houd (hier zijn vast veel mooiere termen voor). Trots vertelt hij bij elke klimsteen dat hij van zijn hoogtevrees afraakt, terwijl ik hem zogenaamd goed klimadvies geef: ‘Ja, zet nu die voet op die rode. Rode! Niet je linkervoet, je rechter. Oh, daar kom je niet bij? Doe dan maar groen.’ Nadat deze gozer weer bijna heelhuids op de grond is (lees: ik liet het touw te snel vieren waardoor hij zijn ellenboog schaafde. Wijze les voor iedereen: leg nooit je leven in mijn handen), mag ik beginnen. En eerlijk gezegd, ik vind het nog leuk ook. Ik denk overigens niet dat het je een killer body gaat bezorgen, maar als je van striemen in je benen, hoogtes en uitdaging houdt, moet je het zeker doen.

Bossaball
Als je bossaball intypt bij Google krijg je de volgende beschrijving: een balspel dat gespeeld wordt door twee teams. Het combineert volleybal, voetbal, gymnastiek en capoeira. Het speelveld bestaat uit luchtkussens en trampolines met een net in het midden. Oké. Wat moet je je daar in godsnaam bij voorstellen? Even doorklikken naar YouTube zorgt voor wat meer duidelijkheid. Eigenlijk is het gewoon een groot luchtkussen-volleybalveld met aan elke kant voor het net een trampoline waar één persoon tegelijk in kan staan. De andere drie personen van het (vaak gemixte) team staan op het luchtkussen om de trampoline heen. Springen, koppen, schoppen, smashen: alles is geoorloofd, zo lang de bal maar na zes keer overspelen het net over is. Punten worden gescoord wanneer de bal op de trampoline stuit van de tegenpartij of op het veld eromheen.
Een interessante, ingewikkelde, maar vooral creatieve sport dus. Ook de bossaballvereniging van Nijmegen (ja, die bestaat) is aanwezig.
Vóór de inschrijving van het ticketuur hadden we nog nooit van bossaball gehoord. Ik (Babs) heb dus geen idee wat ik kan verwachten en ben dus ook totaal niet goed voorbereid. Sta ik hier mooi in mijn korte broekje en dunne T-shirtje terwijl zich buiten een soort tweede winter afspeelt. Ik maar denken dat we ‘vast wel binnen zouden zitten’. Helaas dus. Schoenen uit en kou lijden maar!
We beginnen de training met het leren kennen van het veld. Een beetje heen en weer springen terwijl we met volleybewegingen de bal proberen over te spelen. Blijkbaar gaat dit ons goed af: ‘Dames, volleybalervaring?’, vraagt één van de trainers ons. Waarop wij in koor antwoorden: ‘Eh niet echt of eigenlijk echt niet’. Na dit heuse compliment volgen wat oefeningen met het overspelen van de bal in de groep. Klinkt makkelijk, maar niets is minder waar. Het timen van je sprong is lastig en de bal stuitert overal naartoe behalve naar waar je hem wilt hebben. De meeste deelnemers van het ticketuur hebben dan ook wél volleybalervaring. Het is af en toe behoorlijk ongemakkelijk als je een bal probeert te raken terwijl je springt, maar compleet misslaat. Ook is het wel handig als je een beetje atletisch en lenig bent. De bal stuitert met een hoge snelheid alle kanten op en je mag bijna alles doen om de bal te redden van een stuit op de grond.
Na het uurtje intensief springen, smashen en vallen zijn we geen bossaball-analfabeten meer. Volgende keer een potje aan het strand met een zonnetje erbij? Dat lijkt ons een beter idee, als we na afloop van de training richting de kleedkamer strompelen met onze half afgevroren voeten.

Bootcamp
Vraag me alsjeblieft niet wat er in mijn hoofd omging toen Ismae me overhaalde voor een lesje Bootcamp. Anderhalf uur lang!  Donderdagmiddag 17.00, tijd om te vertrekken. Al rennend verplaatsen we (Ismae en Carmen) ons naar het bos. Eenmaal aangekomen ben ik dus al half gestorven, Ismae daarentegen doet alsof het prima met haar gaat. Nu begint het feestje pas echt. De eerste echte oefening bestaat uit een triljoen buikspieroefeningen. Daar liggen we dan in het gras, al is het meer onze lachbui waarmee we onze buikspieren trainen dan de oefeningen zelf. Vervolgens is het tijd voor een rondje van 400 meter rennen om daarna aan één stuk door deel te nemen aan een parcours: squats, push-ups, triceps, biceps en jezelf optrekken. Die laatste is echt een mission impossible, zelfs voor Ismae. Daar hangen we dan, samen aan het rek zonder ook maar iets van beweging in onze armen te krijgen. Maar jullie favoriete Freem-meisjes zetten door en na een tweetal herhalingen van het parcours en een nog roder hoofd is het tijd voor de volgende opdracht. We moeten met iemand op onze rug opnieuw dat rondje van 400 meter lopen. Dit gaat ons beiden toch echt een stapje te ver en dus besluiten we om de zoveel meter te wisselen. Deze tactiek brengt ons uiteindelijk vrij snel bij de finish. Wie niet sterk is, moet slim zijn. Na nog drie rondjes schouder- en beenspieroefeningen rennen we via een zandheuvel terug naar het sportcentrum. Onderweg blijkt dat we nog tijd hebben voor een extra opdracht. Wat fijn! We moeten over het frame van een voetbalgoal klimmen. Hoewel Ismae er steeds beter lijkt in te komen en binnen vijf seconden aan de andere kant van het voetbalgoal staat, kijk ik voornamelijk toe. Na wat tevergeefse aanmoedigingen van Ismae rennen we met de groep terug naar de campus. Tot mijn grote trots komen we niet eens als laatste aan. Helaas duurt dit gevoel van euforie maar kort. Eind van de les wenst de docent ons alvast succes met ‘de hevige spierpijn de komende dagen’. Bedankt he!

Mediteren
Geen zin om lichamelijk heel actief bezig te zijn maar wel behoefte aan focus? Ga dan een uurtje mediteren. Een uurtje met gesloten ogen zitten en denken aan helemaal niets, eitje toch? Forget it! Mediteren is alles behalve eenvoudig. Een uur kaarsrecht zitten in kleermakerszit doe je niet zomaar en je gedachten uitschakelen al helemaal niet! Ismae kan er over meepraten:
Ik zit nog geen tien seconden op mijn matje als mijn gedachten alweer van hot naar her gaan. Ik denk: maak je hoofd leeg Ismae. Helaas, denken aan een leeg hoofd is ook denken. Ik vind het verdomd lastig en probeer me dan ook optimaal te concentreren. Blijkbaar ben ik niet de enige, in de ruimte kun je een speld horen vallen. Iedereen is volledig gefocust op zijn of haar brein en lichaam.
Na een kleine minuut galmt de zachte stem van de docent door de ruimte. Hij begint de ‘zitting’ met een openingsgroet. Ik vind het vreemd om aan te horen maar voordat ik er in gedachten weer een hele theorie op loslaat, besluit ik me te focussen op mijn eigen lichaam in deze ruimte. Dat is tenslotte  waar het bij mediteren om draait: het hier en nu.
Na de openingsgroet gaat de docent rustig verder: ‘Voel je tenen, je voeten die in de grond drukken en je handen die in je schoot liggen.’  Ik doe mijn uiterste best maar ik voel niet, ik denk: ‘Shit, vergeten die mail de deur uit te doen, ik zou nog melk halen en heb ik eigenlijk al geantwoord op dat bericht van mijn moeder?’
De hele les doe ik een poging om aan niets te denken, mijn handen in mijn schoot en mijn inmiddels houten kont op de harde ondergrond te voelen . Tot aan de laatste oefening aan toe boek ik weinig succes. De docent is aan het woord: ‘Adem diep in en houd vast. Voel hoe de adem wordt verspreid rondom je hart. Voel je het? Adem dan langzaam uit.’ Ik voel niets en dus adem ik niet uit. Ik moet zo ongeveer blauw zien als ik uiteindelijk besluit te doen alsof ook ik de adem rondom mijn hart heb gevoeld.
Aan het eind van de les rol ik mijn matje op en loop ik bedachtzaam de zaal uit. Ik daag jullie uit.

Cursussen
Ben jij iemand die liever langere tijd achtereen dezelfde sport uitoefent? Of dat nu voetbal, karate, zeilen of frisbeeën is, de tien-wekelijkse ticketuurtjes  zijn uitermate geschikt. Stort jij je liever op een originele activiteit? Ook die mogelijkheid is aanwezig. Zo kun je onder andere de fijne kneepjes van paaldansen, aikido of hoopdance onder de knie krijgen.
Ieder schooljaar is opgedeeld in vier perioden. Per periode kun je je inschrijven voor zo’n cursus. De vierde periode is in april van start gegaan maar je kunt nooit vroeg genoeg beginnen met oriënteren op de mogelijke cursussen die in september van start gaan: http://www.ru.nl/sportcentrum/.

Studentensportverenigingen
Het USC biedt meer dan alleen ticketuren en fitnessgelegenheden. Tal van studentensportverenigingen zijn aangesloten bij het USC en maken dan ook gebruik van de faciliteiten. Zo maakt studentenhockeyvereniging N.S.H.C. Apeliotes gebruik van de hockeyvelden. Bij dit soort verenigingen worden gezelligheid en sport gecombineerd. Het grootste verschil met andere clubs is dat de vereniging speciaal vóór studenten is en dan ook dóór studenten wordt bestuurd. Belangrijk item voor de echte krent student: studentensportverenigingen zijn altijd een stuk goedkoper dan de ‘gewone’ verenigingen. Daarnaast worden er vaak ook nog talloze vrijwillige activiteiten naast het veld georganiseerd zoals borrels, feesten maar ook toernooien.
Thuis lid van een competitieteam? Vaak is het mogelijk om je alleen aan te melden als trainingslid. Je betaalt dan minder contributie maar kunt samen met andere trainingsleden toch trainen zodat je in het weekend weer fit bent voor de wedstrijd bij je oude vertrouwde club.



Het overwinnen van faalangst
door carmenquint 25 feb., 2022
Eerste hulp bij faalangst! Tips om je faalangst te overwinnen, lees je hier.
Vrouw staat blij voor de Vrije Universiteit van Brussel
door carmenquint 24 nov., 2021
Tijdens je studieperiode heb je er vast en zeker al eens van gehoord: een stage of minor in het buitenland volgen. Hoewel het wellicht heel eng kan lijken, ga ervoor als dat kan! Het is namelijk een fantastische ervaring. Je moet er wel het een en ander voor regelen. In deze blog lees je meer over de voorbereidingen van een buitenlandse stage of minor.
Man die verward naar zijn handleiding kijkt.
door carmenquint 09 okt., 2021
Netwerken. You love it or you hate it. Echter is het helemaal niet zo eng. Lees hier hoe jij een ster wordt in netwerken.
Vrouw vraagt zich af hoe ze productiever wordt
door carmenquint 15 sep., 2021
Soms heb je van die dagen dat er allerlei last minute taken langs je oren vliegen. Het kan dan zomaar gebeuren dat je hoofd helemaal vol raakt van al dat takengeweld. Hoe kun je er voor zorgen dat je toch productief blijft? Hier zijn vijf tools waar ik bij zweer om weer even rust in je hoofd te krijgen om je to do lijstje op orde te krijgen.
Boek GRIP Rick Pastoor
door carmenquint 24 mei, 2021
Slimmer werken, dat willen we allemaal wel. Dat dacht Rick Pastoor, binnenbaas van Blendle, ook. In dit boek beschrijft hij zijn persoonlijke aanpak waarmee hij rust en richting aanbrengt in zijn werkweek. En die aanpak is nog verrassend praktisch ook. Waar het op neerkomt? Door je mailbox, takenlijst en agenda slimmer te gebruiken heb jij meer ruimte in je hoofd om al je levensdromen uit te voeren. Is het echt zo simpel? Lees hieronder mijn recensie.
door carmenquint 17 jun., 2020
8 juni 2020 – De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en FNV Young & United lanceren vandaag een online raadpleging onder alle studenten over de toekomst van het leenstelsel. In de raadpleging wordt studenten gevraagd wat zij als alternatief systeem van studiefinanciering willen. De bonden roepen alle studenten op om hun mening te geven. Op de Dag van het Alternatief (26 juni a.s.) zullen de uitkomsten gepresenteerd worden aan de politiek. Vorig jaar al werd duidelijk dat een meerderheid van de Tweede Kamer het huidige leenstelsel niet meer steunt. De vraag is echter hoe het alternatief eruit komt te zien. Bas van Weegberg, voorzitter FNV Young & United: “Tot nu toe wordt alleen maar óver studenten gesproken. Met deze raadpleging geven wij studenten de kans om te vertellen wat zij zelf een goed alternatief voor het leenstelsel vinden.” Om studenten optimaal inspraak te geven, wordt bij vrijwel alle stellingen informatie aangeboden om tot een weloverwogen besluit te kunnen komen, bijvoorbeeld hoeveel studenten daadwerkelijk lenen, hoeveel een kamer kost en wat voor veranderingen merkbaar zijn sinds de invoering van het leenstelsel. De kern van de raadpleging bestaat uit 21 dilemma’s, je antwoorden hierop wijzen ze in de richting van een oplossing voor het leenstelsel. Studenten worden bevraagd op thema’s als schuld, welzijn, functie van onderwijs, toekomst en zelfstandigheid. Het platform is vormgegeven in samenwerking met KiesKompas, die haar software voor de raadpleging ter beschikking stelt. Met hen, meerdere hoogleraren en een panel van studenten is een zorgvuldige controle uitgevoerd om de neutraliteit van de raadpleging te waarborgen, zodat studenten daadwerkelijk zelf richting kunnen bepalen. Na het invullen van de stellingen krijgen deelnemers de kans om aan te geven wat voor hen de randvoorwaarden zijn van een nieuw studiefinancieringssysteem. De bonden roepen studenten op om massaal gebruik te maken van de mogelijkheid om input te geven. Alex Tess Rutten, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb): “Of je nu vóór of tegen het leenstelsel bent, zorg dat je je uitspreekt. Ook als je niet het gevoel hebt dat je al voldoende weet over het leenstelsel en de basisbeurs: we hebben ervoor gezorgd dat er veel achtergrondinformatie beschikbaar is op het platform, zodat je je vooraf kunt laten informeren. We zijn op zoek naar een oplossing die draagvlak heeft onder studerend Nederland.” De uitkomst van de raadpleging, inclusief uitwerkingen van mogelijke oplossingsrichtingen, wordt op 26 juni tijdens de Dag van het Alternatief gepresenteerd aan politici van alle politieke partijen. Deze presentatie is ook online te volgen. Meer informatie over de presentatie van de resultaten wordt verstuurd aan alle deelnemers van de raadpleging, en bekend gemaakt via de campagnewebsite, www.nietmijnschuld.nl. #NietMijnSchuld De raadpleging wordt georganiseerd in het kader van de lopende campagne #NietMijnSchuld. Afgelopen maanden hebben tienduizenden studenten zich in deze campagne uitgesproken tegen het leenstelsel. Zo’n 36.000 studenten tekenden de petitie van #NietMijnSchuld die oproept tot afschaffing van het leenstelsel. Via deze raadpleging vragen de LSVb en FNV Young & United studenten wat studenten wél willen. De raadpleging is in te vullen via raadpleging.nietmijnschuld.nl. Op de pagina van de raadpleging is ook een verantwoording te vinden van de gehanteerde methodiek en de gepresenteerde cijfers.
structuurjunkie planner
door carmenquint 19 mei, 2020
Je wilt zoveel doen, maar hebt nergens écht tijd voor. Je voelt je onrustig en gehaast omdat 's avonds je takenlijstje nog niet af is. Ik besloot er gelijk wat aan te doen en schafte de plantraining met gratis planner van Structuurjunkie aan.
radio on air
door carmenquint 15 mei, 2020
Ik was twee keer te horen op Radio 1 over de banenmarkt en inkomensverlies tijdens de coronacrisis onder studenten en net afgestudeerden.
meisje zit op bed met mok in de hand
door carmenquint 08 mei, 2020
Door corona zitten we al een tijd thuis. Ik gebruikte deze tijd om meer te reflecteren op hoe ik in elkaar zit. Dit zijn de vijf dingen die ik heb geleerd over mijzelf.
meisje die krant leest op zoek naar vacatures
door carmenquint 28 apr., 2020
Een sollicitatiegesprek scoren is nog niet zo makkelijk. Nu ik zelf als verse starter de arbeidsmarkt op kom tijdens deze coronacrisis, merk ik hoe belangrijk het is jezelf te laten zien. Daarom vandaag tips die helpen om dat ene sollicitatiegesprek te scoren.
Ik wil meer lezen!
Share by: