Freem goes hippie

carmenquint • nov. 14, 2014

Bloemen, wijde broeken, drugs en blote voeten. Doet dit je ergens aan denken? Ons wel: namelijk hippies. Voor deze alternatieve Freem gaan we eens dieper in op het fenomeen ‘hippie’. Want, hoewel je misschien denkt dat de hippie-periode over is, bestaan er nog steeds gemeenschappen die leven volgens hippie-principes. Wil je weten wat deze principes zijn en of hippies van nu anders zijn dan die van vroeger? Lees dan vooral verder!

Opeens was het er midden jaren zestig van de vorige eeuw: de flowerpower beweging die hippies voortbrachten. Een subcultuur die vooral populair werd onder de jongeren en voor het eerst ontstond op een universiteit campus in de Amerikaanse staat Californie. De beweging uitte zich in een loshangende, lange haren en een opvallende kledingstijl: fleurige patronen en kleuren, hoofdbanden, slippers, ruwkatoenen hemden, wijdvallende kleding of juist super strakke hotpants en minirokken die de onafhankelijkheid van de vrouw liet zien. Maar wat hield die 'flowerpower' beweging nu eigenlijk in? Als je even googlet, kom je al snel de volgende quote tegen: 'Een hippie is het 'etiket' voor een vooraanstaand, onzichtbaar, ondergronds, evolutionair proces. Voor elke zichtbare hippie, op blote voeten, vol met bloemen en kralen zijn er duizenden onzichtbare leden van de levendige ondergrondse. Het leven van personen die zijn gericht op de innerlijke visie, die buiten het alledaagse, komieke Amerikaanse leven vallen' - Timothy Leary.

Eigenlijk is die quote nog wat vaag. In duidelijkere woorden: hippies zetten zich af tegen de kapitalistische en materialistische maatschappij, waarbij veel gebruik werd gemaakt van technologie. Ten eerste vonden ze dit onnatuurlijk en kunstmatig, maar ook werd er teveel focus gelegd op geld, bezit en status. Dit vonden ze maar niets. Hippies streefden naar vrijheid en leven in harmonie met de natuur. Dit deden ze dan ook door in ecologische communes te gaan wonen en op deze manier een goed voorbeeld te geven aan de rest van de maatschappij. In die communes stonden vooral liefde, vrijheid (waaronder ook seksuele vrijheid), spontaniteit en plezier centraal. Om hun geesten te verrijken, gebruikten hippies vaak geestverruimende middelen (hasj of wiet) of ze hielden zich vast aan Oosterse religie of spiritualiteit. Daarnaast protesteerden ze ook tegen de oorlog (de Vietnamese Oorlog was toen gaande), honger en armoede op de wereld.                                                                                                                                                             

Er is natuurlijk een hoop veranderd sinds de jaren ’60. Om meer te weten te komen over de hippies van nu en hoe zij tegenwoordig leven, hebben we een aantal vragen gesteld aan Leon Bosch. Waarom aan deze specifieke man? Hij heeft samen met een aantal reisgenoten de Heilige Vallei in Peru bezocht. In deze Vallei leeft nog een gemeenschap tezamen die volgens een hippie-achtige wijze leeft. Hij vertelt ons over zijn reis en zijn ervaringen met de gemeenschap.

Een korte introductie..

Leon Bosch is een 65-jarige man, woonachtig in Esloo. Drie jaar geleden ging Leon met pensioen. Hij vertelt: “Tijdens je werkzame leven droom je van de vele dingen die je nog graag zou willen doen.  Als er maar eens meer tijd zou zijn..” Nu hij de tijd heeft vult hij deze met cursussen die aansluiten bij zijn hobby’s en het plannen en maken van reizen. “Reizen hoort standaard bij de gepensioneerde leeftijd, denk ik. Vandaar dat ik dat zonder tegenzin plichtsgetrouw doe. Van de reis naar Peru in augustus/september van dit jaar geniet ik nog ruim na bij het rangschikken en bewerken van de vele foto’s.”

Hoe bent u in de Heilige Vallei terecht gekomen?
In ons reisplan van Peru stond behalve een bezoek aan de highlights van dit prachtige land ook een verblijf in de Heilige Vallei van de Inca’s, als afsluiting van een  maand lang durende tocht.  Het bezoek aan de heilige vallei had voor ons een drietal redenen: ten eerste is een reis naar het zuiden van Peru niet compleet als je niet in Cusco ‘de navel van de wereld’, het centrum van het grote rijk van de Inca’s bent geweest. Bovendien was voor onze reisgenoten, een bevriend echtpaar, de tocht naar en het bezoek aan de Heilige Vallei van speciale betekenis. Hun zoon woonde sinds een  jaar in Pisac, een stad ongeveer 35 kilometer van Cusco gelegen. Daar opende hij een healing centre genaamd Sananda-Wasi. Voor de ouders was dit de eerste ontmoeting in deze nieuwe omgeving. Daarnaast was  Sananda-Wasi  tevens ons rustpunt in de reis en vertrekpunt voor verdere avonturen in de vallei voor ongeveer 2 weken.

Wat waren uw verwachtingen voor uw vertrek?

Wij stelden ons nogal wat voor van onze reis naar de Andes. Wij wilden Arequipa aandoen met zijn beroemde Plaza de Armes, de condors zien opstijgen in de Colca Canyon op 4900 meter hoogte, op het Titicacameer (4000 m.), de rieteilanden bezoeken en overnachten bij de locals op het eiland Amantani en de zon van achter de bergtoppen zien opkomen in Machu Pichu om deze oude Inca stad in haar volle glorie te beleven. Vervolgens wilden wij eindigen in Cusco, gelegen in de Heilige Vallei.

Wat waren uw eerste indrukken van het leven in de Heilige Vallei?

Bij onze aankomst in Pisac bekroop mij het gevoel dat ik van dit stukje reis niet een  juiste voorstelling had. Het uitzicht op de vallei, dat overigens toch nog altijd op ongeveer 3000 meter hoogte ligt, was overweldigend. Wat een rust, wat een ruimte en wat een parel tussen de ruige bergtoppen. 

De aankomst bij Sananda-Wasi was op zijn minst opmerkelijk. De  indrukwekkende tipi naast ons kanariegele logeeradres verbaasde mij minder dan de begroeting van de bewoners. Aan het tuinhekje ontmoetten wij Claudio met halflang puntbaardje in twee kleuren, gekleed in lange broek met wel een heel laag kruis, een poncho en op zijn lange haren een oud hoedje. In de woning maakten wij kennis met de Boliviaanse kok, een Canadese inwoonster, de Peruaanse  huishoudelijke hulp  en op het eerste oog nogal hippie-achtig uitziende mensen van allerlei nationaliteiten die op tij en ontij kwamen binnenlopen. De begroetingen waren altijd hartelijk, lijfelijk (omhelzen, kussen) en belangstellend vragend naar welzijn. Vooral dit laatste ging soms ongemakkelijk ver. 

In een eerste verkenningstochtje door het landschap rond ons verblijf drongen de herinneringen aan de 60-er jaren zich spontaan op: jong en oud liep in fel gekleurde broeken, lange rokken tot op de sandalen en in poncho’s, waarschijnlijk  gekocht op de plaatselijke kleurrijke markt. De haardracht van de voornamelijk Amerikaanse, Canadese, Boliviaanse en enkele Europese  bewoners was lang en meestal verwerkt in een staartje.  De mannen droegen een baard of een sikje.
De mensen woonden in nogal eenvoudige, soms primitieve woningen gebouwd van de gebruikelijke materialen zoals lemen bouwstenen en houten balken. Bij de meeste woningen waren tuintjes aangelegd waarin groenten werden verbouwd, soms in perken in de vorm van een hart of vlinder.

Veelal werd er vegetarisch gegeten, hoewel in de restaurantjes ook vlees (kip en alpaca, een soort lama) op het menu stond. Een zeer geliefd trefpunt en netwerkplek was het restaurantje ’Ulrieke’ opgezet door een Oostenrijkse vrouw. Daar was men welkom met en zonder huisdieren en werd er royaal gebruikt gemaakt van gratis Wi-Fi. Ook bestond er een communicatiegroep via Facebook die dagelijks werd bijgehouden. Hierop kon iedereen o.a. zien welke activiteiten zoals workshops of concerten plaatsvonden in de eigen gemeenschap. Ik heb een tweetal concerten bijgewoond. Ergens op een oud boerderijtje op een zolderruimte, zittend of liggend op de vloer en de schoenen naast de deur, werd er een nogal Hara Krisna-achtige muziek ten gehore gebracht met gitaar, viool, fluit, gong of fagot. Dit alles in een heel relaxte en positieve sfeer. Zoals het hele leven van de gemeenschap uitstraalde. Alles ademde rust, empathie en positieve energie uit. 

Heeft u ook treatings ondergaan?

In een gemêleerd gezelschap van 11 personen heb ik deelgenomen aan een ayahuasca ceremonie rond een kampvuur in een tipi. Ook zo’n ceremonie voltrekt zich in een sfeer van ‘ontspan en relax’.  Heel belangrijk is de sfeer van gemeenschappelijkheid, vertrouwen, openheid, kwetsbaarheid. Het vuur, het zitten in een kring, het uitspreken van je individuele intentie voor deelname en de verwachtingen van de ‘heilige’ ayahuasca dragen bij om die sfeer te bereiken. De ayahuasca doet de rest. Dit middel brengt elke deelnemer in een bewustzijnsverruimende  trance waarbij de ervaringen intens emotioneel kunnen zijn en zeer divers:  naast euforie, vreugde en religieuze verdieping  kunnen er ook diepe angsten en nare ervaringen gevoeld worden. In mijn beleving speelden angsten een grote rol, waardoor ik niet zo dringend meer de behoefte voel voor een tweede ceremonie. Dit is echter zeer persoonlijk. Andere deelnemers  waren zeer lovend over hun ervaringen.

Zou u zelf een leven in zo’n gemeenschap kunnen voorstellen?

Ik heb het mogen leven in deze hippie gemeenschap als zeer happy ervaren. De relaxte sfeer, het zo intens kunnen delen van je ervaringen en gevoelens met  anderen, het sociaal omgaan met elkaar brengt je in een enorme positieve flow. Dit is heel prettig om te ervaren. Maar een daadwerkelijk leven op deze wijze kan ik mij niet voorstellen. Het zou mij snel gaan vervelen. Het is voor mij te traag, te nadrukkelijk optimistisch, te eng en op den duur waarschijnlijk te saai.

Beeld: Pixabay.

Het overwinnen van faalangst
door carmenquint 25 feb., 2022
Eerste hulp bij faalangst! Tips om je faalangst te overwinnen, lees je hier.
Vrouw staat blij voor de Vrije Universiteit van Brussel
door carmenquint 24 nov., 2021
Tijdens je studieperiode heb je er vast en zeker al eens van gehoord: een stage of minor in het buitenland volgen. Hoewel het wellicht heel eng kan lijken, ga ervoor als dat kan! Het is namelijk een fantastische ervaring. Je moet er wel het een en ander voor regelen. In deze blog lees je meer over de voorbereidingen van een buitenlandse stage of minor.
Man die verward naar zijn handleiding kijkt.
door carmenquint 09 okt., 2021
Netwerken. You love it or you hate it. Echter is het helemaal niet zo eng. Lees hier hoe jij een ster wordt in netwerken.
Vrouw vraagt zich af hoe ze productiever wordt
door carmenquint 15 sep., 2021
Soms heb je van die dagen dat er allerlei last minute taken langs je oren vliegen. Het kan dan zomaar gebeuren dat je hoofd helemaal vol raakt van al dat takengeweld. Hoe kun je er voor zorgen dat je toch productief blijft? Hier zijn vijf tools waar ik bij zweer om weer even rust in je hoofd te krijgen om je to do lijstje op orde te krijgen.
Boek GRIP Rick Pastoor
door carmenquint 24 mei, 2021
Slimmer werken, dat willen we allemaal wel. Dat dacht Rick Pastoor, binnenbaas van Blendle, ook. In dit boek beschrijft hij zijn persoonlijke aanpak waarmee hij rust en richting aanbrengt in zijn werkweek. En die aanpak is nog verrassend praktisch ook. Waar het op neerkomt? Door je mailbox, takenlijst en agenda slimmer te gebruiken heb jij meer ruimte in je hoofd om al je levensdromen uit te voeren. Is het echt zo simpel? Lees hieronder mijn recensie.
door carmenquint 17 jun., 2020
8 juni 2020 – De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en FNV Young & United lanceren vandaag een online raadpleging onder alle studenten over de toekomst van het leenstelsel. In de raadpleging wordt studenten gevraagd wat zij als alternatief systeem van studiefinanciering willen. De bonden roepen alle studenten op om hun mening te geven. Op de Dag van het Alternatief (26 juni a.s.) zullen de uitkomsten gepresenteerd worden aan de politiek. Vorig jaar al werd duidelijk dat een meerderheid van de Tweede Kamer het huidige leenstelsel niet meer steunt. De vraag is echter hoe het alternatief eruit komt te zien. Bas van Weegberg, voorzitter FNV Young & United: “Tot nu toe wordt alleen maar óver studenten gesproken. Met deze raadpleging geven wij studenten de kans om te vertellen wat zij zelf een goed alternatief voor het leenstelsel vinden.” Om studenten optimaal inspraak te geven, wordt bij vrijwel alle stellingen informatie aangeboden om tot een weloverwogen besluit te kunnen komen, bijvoorbeeld hoeveel studenten daadwerkelijk lenen, hoeveel een kamer kost en wat voor veranderingen merkbaar zijn sinds de invoering van het leenstelsel. De kern van de raadpleging bestaat uit 21 dilemma’s, je antwoorden hierop wijzen ze in de richting van een oplossing voor het leenstelsel. Studenten worden bevraagd op thema’s als schuld, welzijn, functie van onderwijs, toekomst en zelfstandigheid. Het platform is vormgegeven in samenwerking met KiesKompas, die haar software voor de raadpleging ter beschikking stelt. Met hen, meerdere hoogleraren en een panel van studenten is een zorgvuldige controle uitgevoerd om de neutraliteit van de raadpleging te waarborgen, zodat studenten daadwerkelijk zelf richting kunnen bepalen. Na het invullen van de stellingen krijgen deelnemers de kans om aan te geven wat voor hen de randvoorwaarden zijn van een nieuw studiefinancieringssysteem. De bonden roepen studenten op om massaal gebruik te maken van de mogelijkheid om input te geven. Alex Tess Rutten, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb): “Of je nu vóór of tegen het leenstelsel bent, zorg dat je je uitspreekt. Ook als je niet het gevoel hebt dat je al voldoende weet over het leenstelsel en de basisbeurs: we hebben ervoor gezorgd dat er veel achtergrondinformatie beschikbaar is op het platform, zodat je je vooraf kunt laten informeren. We zijn op zoek naar een oplossing die draagvlak heeft onder studerend Nederland.” De uitkomst van de raadpleging, inclusief uitwerkingen van mogelijke oplossingsrichtingen, wordt op 26 juni tijdens de Dag van het Alternatief gepresenteerd aan politici van alle politieke partijen. Deze presentatie is ook online te volgen. Meer informatie over de presentatie van de resultaten wordt verstuurd aan alle deelnemers van de raadpleging, en bekend gemaakt via de campagnewebsite, www.nietmijnschuld.nl. #NietMijnSchuld De raadpleging wordt georganiseerd in het kader van de lopende campagne #NietMijnSchuld. Afgelopen maanden hebben tienduizenden studenten zich in deze campagne uitgesproken tegen het leenstelsel. Zo’n 36.000 studenten tekenden de petitie van #NietMijnSchuld die oproept tot afschaffing van het leenstelsel. Via deze raadpleging vragen de LSVb en FNV Young & United studenten wat studenten wél willen. De raadpleging is in te vullen via raadpleging.nietmijnschuld.nl. Op de pagina van de raadpleging is ook een verantwoording te vinden van de gehanteerde methodiek en de gepresenteerde cijfers.
structuurjunkie planner
door carmenquint 19 mei, 2020
Je wilt zoveel doen, maar hebt nergens écht tijd voor. Je voelt je onrustig en gehaast omdat 's avonds je takenlijstje nog niet af is. Ik besloot er gelijk wat aan te doen en schafte de plantraining met gratis planner van Structuurjunkie aan.
radio on air
door carmenquint 15 mei, 2020
Ik was twee keer te horen op Radio 1 over de banenmarkt en inkomensverlies tijdens de coronacrisis onder studenten en net afgestudeerden.
meisje zit op bed met mok in de hand
door carmenquint 08 mei, 2020
Door corona zitten we al een tijd thuis. Ik gebruikte deze tijd om meer te reflecteren op hoe ik in elkaar zit. Dit zijn de vijf dingen die ik heb geleerd over mijzelf.
meisje die krant leest op zoek naar vacatures
door carmenquint 28 apr., 2020
Een sollicitatiegesprek scoren is nog niet zo makkelijk. Nu ik zelf als verse starter de arbeidsmarkt op kom tijdens deze coronacrisis, merk ik hoe belangrijk het is jezelf te laten zien. Daarom vandaag tips die helpen om dat ene sollicitatiegesprek te scoren.
Ik wil meer lezen!
Share by: